När bostadsrättsföreningen Östersundshus 19 stod inför behovet att byta tak på sina hus, såg de en möjlighet att samtidigt kunna bygga något för både nutid och framtid.
“Vi såg en möjlighet att göra gemensamhetsvinster för oss själva genom att kombinera takbytet med att bygga en solcellsanläggning här hos oss.” – Berättar styrelsens ordförande Lars.
Nu har det gått lite mer än ett år sedan vi påbörjade detta omfattande projekt i centrala Östersund. 13 huskroppar har fått nya tak och 9 av dessa med bäst potential har också fått solpaneler installerade i ypperligt läge.
Framtidssäkra bostadsbeståndet mot eventuellt stigande energipriser och skapa mervärde för medlemmarna.
Genom att installera solceller på taken kan föreningen nu skapa sin egen förnybara energi. Detta resulterar i lägre elkostnader för medlemmarna och en ökad självförsörjning i allmänhet. Investering i solceller är inte bara bra för miljön och plånboken; det kan också öka fastighetens marknadsvärde. I takt med att allt fler köpare och hyresgäster värderar hållbarhet högt, kan fastigheter som producerar sin egen förnybara energi bli allt mer attraktiva.
För bostadsrättsföreningar innebär detta inte bara en potentiell ökning av fastighetens värde, utan också ett stärkt varumärke som en miljömedveten och ansvarsfull aktör på bostadsmarknaden. Detta kan underlätta vid uthyrning av lokaler eller försäljning av bostadsrätter inom föreningen.
285 000 KwH
Är den beräknade årliga produktionen. Anläggningen är fördelad på nio olika huskroppar med sammanlagt 795 solcellspaneler. Detta blir en av länets största solcellsanläggningar och ska gynna föreningen och dess medlemmar i flera decennier framåt.
“Dessa 795 paneler levererar ungefär en tredjedel av vårt totalt energibehov” – Berättar styrelsens ordförande Lars
Fakta
- 795 Solcellspaneler
- 285 000 KWh beräknad årlig produktion 1/3 av föreningens energibehov
Infästning: Tätplåtar för papptak som man fäster mekaniskt i råspont för att sedan värme på nytt tätskikt ovan. På plattan monterar man sedan en profil som infästningsskenan vilar på. På så vis får vi upp panelen 10cm från takytan vilket ger god ventilation under panelerna.
“Samarbetet med Solenergi Norr har fungerat bra under hela projektet. Vi har haft kontinuerliga byggmöten där vi har följt upp Solenergi Norr’s leveranser och dess underentreprenörers leveranser och allt har skett enligt både tid och pris.” – berättar styrelsens ordförande Lars.
Vi vill passa på att tacka alla inblandade i projektet. Biscaya Tak för ett skickligt takbyte och fint hantverk. Riksbyggen för det smidiga samarbetet och BRF:en Östersundshus 19 för förtroendet att vara er totalentreprenör i hela projektet. Det ska bli kul att se panelerna nu vara i drift!
/ Tony, VD Solenergi Norr